Skip to content
My Blog

Wat is vintage mode anno 2021?

mei 10, 2022

Wat is vintagemode? Hoe kunnen we het definiëren en waar komt het vandaan? Kenmerken van vintage kleding voor mannen en vrouwen

als we erover praten vintage kledingwe hebben het over kledingstukken die in de afgelopen jaren of decennia zijn gemaakt – en hebben doorstaan ​​- en die waarde hebben in de loop van de tijd. In Online winkels voor vintage kledingJe vindt er schatten en sieraden uit de jaren 1920 tot de late jaren 2000. Onder vintage modeaccessoires kunnen we vinden het beste van elk decennium.

Wat is vintagemode?

Elk decennium heeft zijn eigen stijl. Vintage mode voor vrouwen.

Tussen de jaren ’20 en ’90 van de vorige eeuw is er veel mode voorbij gekomen. Is vintage mode een reis door de tijd? veren, pailletten en Mary Jane-hakken; hoeden van fluweel, satijn en fedora; geruite tweedrokken en gedurfde blouses met bloemenprint; hemdrok, parelketting en capri-jeans; Jackie Kennedy-pak en hippie-jeans met wijde pijpen; platform, boho chic, hakken en maxirok; Denim en dikke schoudervullingen en leggings, flanellen overhemden en vesten…

Waarom is mode klassiek?

Zeggen dat vintage in de mode is, lijkt saai. Want het is geen trend meer, maar een status quo. Consumptie, decoratie of mode hebben paradoxaal genoeg niets met nostalgie te maken. Het concept van vintage kleding wordt geassocieerd met oude kleding, hoewel ze niet hetzelfde zijn.

Schermafbeelding 1571

Vintagewinkels bestrijden het stigma dat ze niet nieuw zijn. Sommige vintage-dealers zeggen dat ze hebben geleden sinds hun begindagen in de industrie. Ze zeggen dat er veel jonge mensen binnenkwamen en zeiden dat oude kleren niet hun ding waren. Maar nu is dat allemaal veranderd.

De afgelopen jaren hebben, samen met het bewustzijn van klimaatverandering en de manier waarop grote bedrijven in de textielsector opereren, ertoe geleid dat de nieuwe generaties de clichés rond de klassieker negeren en soms de voorkeur geven aan fast fashion.

Een beroemde creatief directeur, Virgil Abloh, zegt dat de toekomst oud is. En ik moet hem vertellen waarom, mijn god De ervaring is klassiek. Nou, ik kan niet anders dan zeggen dat vintage altijd een deel van mijn leven is geweest en dat het dat nog steeds is. Ik koop veel vintage kleding, maar ook decoraties en meubels.

De meeste dingen die ik leuk vind, zie ik op de markten waar ik op zoek ben naar unieke stukken. Ik vind het geweldig dat elk werk een verhaal heeft, dat het ooit van iemand was en nu een nieuw verhaal heeft in een nieuw huis. Als ik denk aan de kleren die ik zie, heb ik de indruk dat ze zeggen dat ze lang mee willen gaan en dat ze doorgeven.

Vintage heeft de neiging zich te concentreren op mooie, hoogwaardige stoffen die lang meegaan, tijdloze stukken. Op een dag zullen de meisjes ze in de kasten vinden. De wens is om met gepersonaliseerde producten terug te keren naar de nostalgische stijl van de jaren 70-90. Denim is een voorbeeld van duurzame vintage, vele seizoenen essentieel in urban looks.

Jeans

Het is het textiel dat weer in de mode komt en we vinden het terug in zowel jeans als jacks. Als er een toonaangevend merk is als het om denim gaat, dan is het Levi’s wel. Hoe kan een broekmodel uit 1873 net zo eigentijds zijn als het beroemde 501-model? Met een eenvoudig en tijdloos patroon, zoals het Trucker Type III jack, dat ook dit jaar volop in de schijnwerpers staat.

Het is 50 jaar geleden dat Levi’s zijn meest iconische spijkerjackontwerp introduceerde en om het te vieren nodigde hij verschillende opkomende Europese artiesten uit om het te personaliseren. Zijn creaties waren afgelopen oktober te zien op een tijdelijke tentoonstelling in Berlijn. Waarin Levi’s tentoonstelling in BerlijnDe groep kunstenaars die Spanje vertegenwoordigt, omvat regisseur Inés de León, fotograaf Pablo Alzaga, illustrator Javier Navarro en beeldhouwer Jennifer Bucovineanu.

Of je nu gaat voor klassiekers of iets eigenzinnigs, jeans zijn dit seizoen een veilige keuze voor zowel mannen als vrouwen. Dolce & Gabbana, die kiest voor een meer formele stijl, heeft haar herfst/winter catwalks gevuld met unieke denim kledingstukken, verfraaid met een verscheidenheid aan prints, patches en applicaties, waarvan de textuur kleur geeft aan de zachtblauwe kleur van de stof. Een heel, heel oude weddenschap.

Wat is vintagemode?
Wat is vintagemode?

Ook sportievere merken voegen trends toe aan hun collecties. Denim, de stof bij uitstek voor casual stijl, maakt seizoen na seizoen deel uit van de kleding van deze merken, zowel in overhemden, jassen en jeans als in talloze kleding en accessoires van alle soorten. .

Dit jaar zie je de jeans indien mogelijk meer terug in de collecties van Quicksilver, Billabong of Denim Queen.

De man en de vintage.

Mode komt altijd terug. Trends komen en gaan, stijlen ook. Vintage is een stijl waarin de stijl van een vervlogen tijdperk werd herkend en jaren later terugkeerde om een ​​andere draai te geven, nu vintage genoemd. Het is een stijl die elementen uit het verleden combineert met andere uit het heden, waardoor utopische combinaties en stijlen ontstaan ​​die interessant, mooi en zelfs elegant worden.

In de klassieke herenmode zie je een grote diversiteit aan accessoires uit de 20e eeuw, zoals bretels, modieuze lakschoenen of gangsterbroeken. Dingen die je gaat combineren met je nieuwste look. Bovendien geven zelfs schattige hoeden een leuke touch aan je look.

Dit type trend wordt de laatste jaren geleidelijk aan behandeld en samengevoegd met de toch al populaire zogenaamde hipster, hoewel de klassieke stijl meer gericht is op kleding, terwijl de hipster als een soort stedelijke stam is die ook enkele consumptiegewoonten omvat. en een andere manier van leven.

Met name de bekende vintage stijl kan worden onderscheiden van andere trendtypes als deze op de juiste manier wordt gecombineerd met de trends die tegenwoordig het meest worden gebruikt. Het gebruik van elementen uit het verleden kan helpen om persoonlijkheid aan een stijl toe te voegen en die persoon te onderscheiden, maar het moet langzaam en voorzichtig gebeuren.

Vintage omvat verschillende stijlen en periodes, met als meest voorkomende de jaren zestig, waarbij de snit van broeken, jassen of overhemden of overhemden tot de jaren zestig als voorbeeld wordt genomen.