Skip to content
My Blog

De geschiedenis van gezond eten en voedselintolerantie…

mei 7, 2022

Eten is gezond als het de gezondheid verbetert, maar kent u de geschiedenis van gezond eten en voedselintolerantie?

Vermindert u het risico op chronische ziekten? JaKijkend naar enkele van de meest recente en gezaghebbende onderzoeken, wordt gesuggereerd dat er een sterk verband bestaat tussen een ongezonde levensstijl en ziekterisico. Hoewel het waar is dat deze overgang de opkomst van de moderne beschaving mogelijk heeft gemaakt, zullen we zien hoe dit een aanzienlijke impact had op de menselijke gezondheid. Op dit moment kunnen we je verzekeren dat dit veel voordelen biedt natuurlijk van voedselintoleranties en ken ze dusEetgedrag dat een negatieve invloed kan hebben op de menselijke gezondheid.

De geschiedenis van gezond eten en voedselintolerantie…

De effecten van landbouw op de gezondheid

Dat Het fossielenbestand ondersteunt degenen die beweren dat vroege menselijke populaties die hun dieet baseerden op “nieuw ontdekte” granen, leden aan ernstige gezondheidsproblemen.

Bijgevolg vertonen de populaties van deze vroege mensen, die eigenlijk boeren waren, duidelijke tekenen van een slechtere gezondheid in vergelijking met hun niet-agrarische tegenhangers.

Een van de huidige voedseldebatten betreft de veiligheid van genetisch gemodificeerd voedsel, waarvan sommigen denken dat het een mythe is of deel uitmaakt van een wereldwijde samenzwering.

In 1969 verklaarde de Conferentie over Voedsel, Voeding en Gezondheid: “Er is waarschijnlijk geen gebied van de volksgezondheid dat zo wordt geteisterd door bedrog en verkeerde informatie, aangezien voeding onrechtvaardigheid van grote sommen geld veroorzaakt. schadelijk voor onze gezondheid.

De geschiedenis van gezond eten en voedselintoleranties...

In dit opzicht is het onderwerp voeding uniek, omdat de mening van elk individu wordt geleid door individuele ervaringen. Bovendien kunnen Europeanen of Noord-Amerikanen niet ontsnappen aan de dreiging van een nucleaire oorlog, aantasting van het milieu of belastingen, maar ze kunnen hun dieet veranderen, hetzij door een besluit op basis van gedegen voedingskennis, hetzij zonder toestemming van iemand.

Bijvoorbeeld, en volgens sommigen is het klassiek voor de patiënt, het gezin en zelfs de dokter om te denken dat het onthouden van bepaalde voedingsmiddelen zoals vetten, chocolade en suiker acne-laesies vermindert, en het is een leugen dat jonge mensen worden opgeofferd door onnodig diëten. Hoewel dit discutabel kan zijn, hebben sommige onderzoeken die zich hebben gericht op het onderzoeken van de relatie tussen voeding en acne specifieke associaties gevonden, maar de resultaten waren niet overtuigend.

De geschiedenis van gezond eten en voedselintoleranties...

Veel van de zogenaamde split-diëten zijn gebaseerd op veel mythes die geen wetenschappelijke basis hebben. Wat betreft gesegregeerde diëten in het bijzonder, is hun historische basis te vinden in de theorieën over de zuur-base-afbraak van voedsel in de jaren dertig, het Shelton-dieet, het Antoine-dieet, het Montignac-dieet en het anti-dieet sindsdien.

Ondanks alles zijn gedissocieerde diëten een van de meest gevraagde afslankdiëten. Een van de trending voedselmythen die in het oog is gevallen met zijn consumptie in de entertainmentwereld, is het glutenvrije dieet. Onlangs zijn er een paar beroemdheden naar voren gekomen die, zelfs zonder coeliakie of intolerantie voor deze eiwitgroep, volgers hebben in de algemene bevolking door middel van mimiek, die opkomen voor de voordelen van een glutenvrij dieet zonder de prevalentie ervan te vergroten. Ze beweren dat een glutenvrij dieet hen helpt om af te vallen.

Een dieet op basis van glutenvrije voeding is niet geschikt voor mensen met een intolerantie voor dit eiwit en er is geen voordeel aangetoond. Het gebrek aan vezels is ook een van de problemen die kunnen optreden bij een glutenvrij dieet, evenals het gebrek aan ijzer en calcium.

De geschiedenis van gezond eten en voedselintoleranties...

In het specifieke geval van melk zijn er een aantal mythes: “melk maakt dik”, “melk is alleen voor kinderen”, “melk kan kanker veroorzaken”, etc. Consumptie van zuivelproducten als onderdeel van een voeding met voldoende energie inname draagt ​​niet bij aan de ontwikkeling van obesitas bij.

Ter vergelijking: een glas volle melk levert 8 g vet, wat een vijfde is van het vet van een tamale. In ieder geval, als halfvolle melk vet zou zijn, zou het 45% minder vet en light bevatten, 65% minder. Met betrekking tot de melkconsumptie, die specifiek moet zijn voor de levensfase, bevat een glas volle melk 286 mg calcium, wat overeenkomt met 29% van de dagelijkse behoefte van een volwassen vrouw; Calciuminname moet gepaard gaan met een adequate inname via de voeding van 600 tot 4000 E vitamine D; Calcium uit melk is in hoge mate biologisch beschikbaar in vergelijking met bepaalde groenten zoals spinazie of waterkers, die veel oxalaten bevatten en de beschikbaarheid verminderen.

Sarcopenie treedt op op oudere leeftijd, dus melkconsumptie is gunstig voor de toevoer van vertakte aminozuren, met name leucine, dat spieranabolisme induceert.

De oorzaak van sommige ziekten is in verband gebracht met een bepaald type dieet. Men denkt bijvoorbeeld dat blindedarmontsteking geassocieerd is met een hoge vleesconsumptie, met name ingeblikt en bevroren vlees, bananenconsumptie, hogere suikerconsumptie en ondervoeding.

Sommige verwarrende termen verdienen speciale vermelding, zoals gezonde en natuurlijke voeding. Sommige publicaties waarvan de auteurs erkend zijn door het naturisme, spreken over gezond eten. Een product moet natuurlijk zijn en niet de productie of het onderhoud van de gezondheid bevorderen.

Hoewel dit artikel bestaande voedingsmythen bespreekt, is het belangrijk om onderscheid te maken tussen onschadelijk en ongezond voedsel, vooral voor mensen die weinig of waarschijnlijk valse overtuigingen hebben.

Dit is het geval voor sommige voedingssupplementen die beweren van natuurlijke oorsprong te zijn en veilig voor de gezondheid, maar die voldoende bewijs hebben om een ​​hoog risico op levertoxiciteit te vormen.

Lezaeta Acharán publiceerde het boek getiteld The Iris of Your Eyes Reveals Your Health en baseerde dit laatste concept ook op de Schrift dat microbiële infectieziekten niet bestaan. In het beste geval hebben ze een indirecte werking en maken ze het psychisch gemakkelijker om een ​​caloriearm dieet te volgen en zo af te vallen.

De geschiedenis van gezond eten en voedselintoleranties...

Een experimenteel onderzoek uitgevoerd door Lydia Fernández, María Dolores García-Prieto en Salvador Zamora selecteerde een steekproef van 69 personen met overgewicht of obesitas met een gemiddelde leeftijd van 35,4 jaar. Het doel was om in de loop van de tijd een gezond gewicht te bereiken en te behouden en om gezonde eet- en leefgewoonten te combineren op basis van geslacht, leeftijd en lengte.

De bevolking werd verdeeld in twee homogene groepen en beide groepen kregen een uitgebalanceerd, caloriearm dieet in overeenstemming met de energie- en voedingsaanbevelingen voor de Spaanse bevolking.

De resultaten van deze studie tonen opnieuw aan dat een persoon gewicht verliest wanneer hij zich aan een caloriearm dieet houdt en dat de voedingssupplementen die in deze studie zijn getest en waarvan wordt aangenomen dat ze helpen bij het afvallen geen ondersteuning bieden voor gewichtsverlies op een caloriearm dieet. . .

Dit sluit niet uit dat deze stoffen van belang kunnen zijn bij het bereiken van doelstellingen voor gewichtsverlies als psychologisch hulpmiddel door de motivatie of het volgen van het dieet te vergroten.