Skip to content
My Blog

African Vintage: Keïta is gespecialiseerd in zwart-wit portretten

mei 5, 2022

African Vintage: Keïta is gespecialiseerd in zwart-wit portretten – Senegal in de eerste helft van de 20e eeuw.

Ik herinner me een tentoonstelling in het Grand Palais in Parijs. De grootste overzichtstentoonstelling van het werk van fotograaf Keïta. De fotograaf is geboren omstreeks 1921 in Bamako, destijds de hoofdstad van Frans Soedan. In 1939 verdiende hij de kost als fotograaf en in 1948 opende hij een studio op het land van zijn familie, wat zowel West-Afrikaanse toeristen als een jonge lokale clientèle aantrok.

Keïta is gespecialiseerd in zwart-wit portretten van individuen, maar ook van stellen en vriendengroepen, broers en zussen en jonge gezinnen. Hij vertrouwt altijd op natuurlijk licht en fotografeert onderwerpen meestal in 3/4-perspectief of tegen een achtergrond met patronen, die hij voor een vuile muur in zijn tuin hangt en ze alleen verandert als ze vies worden. Keïta werd pas in de jaren negentig in het Westen “ontdekt”.

Keïta bewaarde geen van de originele opnames van zijn studio nadat deze in de jaren zeventig werd gesloten, hoewel er enkele in zijn studio werden gevonden. Tegenwoordig wordt Seydou Keïta vergeleken met andere beroemde portretschilders zoals Richard Avedon of August Sander.

Postkoloniale studies in Frankrijk lopen notoir achter op de tijd. Deze tentoonstelling in het Grand Palais was logisch omdat het een kijkje in het koloniale verleden van Frankrijk bleek te zijn en een beloning voor het waarnemen dat een deel van de Afrikaanse cultuur door Frankrijk werd beïnvloed en vice versa.

Schermafbeelding 1665 Schermafbeelding 1666 Schermafbeelding 1667

https://id.vice.com/en_uk/article/59b8qk/seydou-ketas-stunning-portraits-of-malian-youth-were-fast-lost-forever

Afrikaanse vintage: Senegal in de eerste helft van de 20e eeuw

Senegal in de eerste helft van de 20e eeuw – Elegant Senegal in de eerste helft van de 20e eeuw

Op 6 juni 2018 mocht ik een tentoonstelling bezoeken die de moeite waard was in de Círculo de Bellas Artes in Madrid.

De geschiedenis van de Senegalese fotografie begint in Saint-Louis du Senegal, de hoofdstad van het verouderde Franse Soedan, waar de eerste Afrikaanse fotografen beginnen te werken in studio’s die worden gerund door blanke Europeanen. Ze gaven ons een minder exotisch, actueler en welvarender beeld van hun medeburgers, ver verwijderd van typisch westerse beeldspraak.

Als onderdeel van PHotoEspaña organiseerde de Círculo de Bellas Artes de tentoonstelling “Senegal in de eerste helft van de 20e eeuw”. Een tentoonstelling met een selectie foto’s van de beroemde Mama Casset (1908-1992) en een dertigtal foto’s gemaakt in Saint Louis door een onherkenbare Afrikaanse fotograaf. Casset wordt door het westerse publiek minder gewaardeerd dan dat van Seydou Keita. De reden is simpel: zijn studio brandde af in 1982, 10 jaar voor zijn dood, en alleen vintage prints en de populariteit van zijn werk overleefden. De tentoonstelling presenteert twintig van deze hedendaagse foto’s.

VERTEL ONS + DINGEN HIER