Skip to content
My Blog

Vintage mode van de naoorlogse periode in de jaren 40, een bijzondere stijl

april 12, 2022

Zoals het geval was met veel andere sectoren van de samenleving voor een groot deel van detijdperk van de jaren 40De mode-industrie werd gecontroleerd door de overheid en destijds was de stijl van mode nogal spartaans omdat het zich moest aanpassen aan de schaarste van bepaalde producten waarvan de kleding werd gemaakt. Jurken en stijlen aannemen totaal verschillend naar wat we tot nu toe hadden gezien, ja, zonder je vrouwelijkheid te verliezenhoewel het soms het tegenovergestelde lijkt.

Gezien de schaarste aan middelen Tot dan toe, gemakkelijk toegankelijk voor iedereen, moesten ontwerpers en stylisten veel reizen om kleding te krijgen die ze leuk vonden, ook al accepteerden velen het uit berusting, maar uiteindelijk droeg iedereen, mannen en vrouwen, ze zonder al te veel moeite.

Door verschillende kleding te combineren kon je verschillende outfits hebben, al was er eigenlijk niet veel keuze, maar dat was het toen, iets waar mensen aan gewend waren.

Christian Dior-icoon van stijl 9

Natuurbehoud bleef modieus doe dat de rokken waren nog langer dan die tot dan toe werden geproduceerd, met een meer sobere maar ook elegante uitstraling. Veel ontwerpers begonnen met de situatie te spelen en bereikten iets heel bijzonders, van eenvoudige stijlen tot echte modellen vol glamour, maar dat zou pas na de oorlog gebeuren.

Jarenlang waren onder de makers van het moment namen van zo’n gewicht als Christian Dior, Givenchy of Pierre Balmain onder andere echte meesters van design die er gaandeweg in zijn geslaagd om vrouwen kleding te geven die hun vrouwelijkheid benadrukt en waarin ze zich veel comfortabeler voelen dan voorheen.

in 1947 Christian Dior lanceert zijn eerste collectie, Samengesteld uit tekeningen die optimisme, vreugde en een grote liefde voor het leven uitstralen, in een poging iedereen de ontberingen van de oorlog te laten vergeten, vooral in de meest getroffen landen.

De verandering was in alle opzichten radicaalniet alleen vanuit een mode-oogpunt, hoewel er rollen waren die altijd werden behouden, zoals de vrouw die het huishouden deed, hoewel er beetje bij beetje vrouwen waren die begonnen te werken, ook al was het niet de meest voorkomende, maar ja, ze moesten het tijdens de oorlog doen, in veel gevallen, zoals veel foto’s uit die tijd ons vertellen, en waarvoor? Er werden duidelijk mannelijke kledingstukken zoals broeken gebruikt.